Kilo Yaftası: Kişisel Sınır İhlali

Kilo yaftası nedir? Yıkıcı sonuçları nelerdir? Gençler nasıl etkilenir? Beden algısının bozulmasına yol açar mı? Bedenimize dair kişisel sınırlarımızı nasıl koruruz?

Kilo yaftası, bir önyargı ve kategorizasyon türüdür. Kişilerin bu konudaki şikayetleri IRKÇILIK ile karşılaştırılabilecek düzeyde ciddidir. Ulusal Yeme Bozuklukları Derneği'ne (NEDA) göre kilo ayrımcılığı/yaftası cinsiyet ya da yaş ayrımcılığına göre daha sık görülmektedir. Toplumun her alanında görülebilen bu yaftalama biçimine bazı örnekler:

Kişilerin beden ölçüsü ya da şekliyle ilgili şakalar, takılmalar

İş arkadaşlarının birine kilosu yüzünden uygunsuz veya kaba davranması

Herhangi birisinin herhangi bir nedenle kişinin bedeni hakkında olumsuz bir yorumda bulunması 

Birine kilo verdiği için iltifat etmek (evet, bu da dahi)

Mağazalarda bedeninize uygun kıyafet bulamamak

Beden ölçüsü yüzünden işe alınmamak

Kilolu kişilerin yargılanma çekincesi ile sağlık hizmeti almaktan geri durması

Birisini kilosu yüzünden dışlamak, görmezden gelmek

 

MORAL BOZMAKTAN ÇOK DAHA FAZLASI!

Bir kişinin kilo yaftasına maruz kalmasının sonuçları ne olabilir ki? "En fazla morali bozulur" diye düşünüyorsak... Büyük bir yanılgı içerisindeyiz demektir ‼️ Bedene dair yapılan yorumlar, kötü niyet barındırmasa dahi farkında olmadan kişilerde yaralayıcı ve telafisi zor etkilere yol açabilir veya bunlara zemin hazırlayabilir. Mesela…

 !!Yeme bozukluğu olan kişileri tetikleyebilir (bulimia, anoreksiya gibi)

‼️Herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle kilosunda değişim yaşayan kişileri kötü hissettirebilir (Bir kanser hastasının zayıflamasına dair yorum yapmak mesela)

‼️Zayıflamışsın diyerek iltifat ettiğimizi düşündüğümüz kişi, "daha önce güzel görünmüyor muydum?" düşüncesine kapılabilir. Halihazırda kilo almaya dair kaygısı varsa, bunu arttırabilir. 

 

SADECE DUYGUSAL DEĞİL FİZİKSEL ETKİLERİ DE YIKICI!

Tüm bunların yanında… Kilo yaftası; kanda inflamasyon belirteçleri (CRP gibi), stres belirteçleri (kortizol gibi), diyabet, metabolik sendrom, depresyon, kaygı, özdeğer eksikliği... gibi çokça sağlık sorunu açısından başlı başına bir risk oluşturur.

 

ÇOCUKLAR VE ERGENLER DE TEHDİT ALTINDA!

Maalesef, yetişkinler arasında olduğu gibi çocuklar ve ergenler arasında kilo yaftası, oldukça yaygındır. Bu, gençlerin kilolarıyla ilgili ayrımcılığa maruz kaldıkları anlamına gelir. Bu tür zorbalık ve yaftalamalar, gençlerin psikolojik sağlığını olumsuz etkileyebilir ve yıkıcı sonuçlar doğurabilir.

 

SOSYAL MEDYA ÖNEMLİ ETKİYE SAHİP!

Toplumda, özellikle de sosyal medyada yaygın olan "ideal" vücut tipi algısı, gençlerin kendilerini yetersiz hissetmelerine ve kiloları nedeniyle yaftalanmalarına neden olabilir.

Kilo yaftası ayrıca okulda, arkadaş ortamlarında ve hatta aile içinde dahi ortaya çıkabilir. Bu, gençlerin kabul görmelerini etkileyebilir, sosyal ilişkilerini olumsuz etkileyebilir ve kendilerini dışlanmış hissetmelerine neden olabilir.

 

KİLO YAFTASI İLE MÜCADELE MÜMKÜN!

Kilo yaftası ile mücadele etmek mümkündür. Bu, çocuk ve ergenlerin, sağlıklı bir beden algısı geliştirmelerine ve bedenlerini kabul etmelerine yardımcı olmanın önemli bir parçasıdır. Toplum olarak, çocukları desteklemeli, bu konuda eğitmeli ve onlara sevgi ve anlayışla yaklaşmalıyız. Böylece, her çocuğun kendine güverek ve mutlu bir şekilde büyümesine yardımcı olabiliriz. Bu konuda atılabilecek ilk adım, farkındalık oluşturmaktır. Gençlerin kilo yaftasının ne olduğunu ve bunun zararlı etkilerine dair bilgilendirilmeli önemlidir. Hem gençlere hem de ebeveynlerine bu konuda seminerler verilebilir, farkındalık etkinlikleri düzenlenebilir.

 

EMPATİ KURMANIN ÖNEMİ YİNE KARŞIMIZA ÇIKIYOR!

Ayrıca, diğer insanların duygularını anlayabilme ve empati kurma becerisini geliştirme açısından gençlerin desteklenmesi çok önemlidir. Akranlarına karşı anlayışlı olmalarını teşvik etmek bu konuda faydalı olacaktır. Bazı durumlarda ise gençlerin kilo yaftasıyla başa çıkması için profesyonel yardım almaları gerekebilir. Okul rehberlik servisleri, psikologlar ve beslenme uzmanları, gençlerin duygusal ihtiyaçlarını anlamalarına ve beden memnuniyetlerini sağlamaya dair onlara destek olabilirler.

 

BEDENLERİMİZE DEĞİL YENİ ANILAR BİRİKTİRMEYE ODAKLANALIM!

İnsanlarla kiloları, beden görünümleri dışında konuşabileceğimiz çokça konu olduğunu unutmayalım?Birbirimizin kilosuna, bedenine dair yorumlar yapmak yerine…Bir araya geldiğimizde, yakınlarımızla paylaşımımızı arttıracak sohbetler etmeye, özlem gidermeye, yeni anılar biriktirmeye odaklanmak hem bize hem de karşımızdakine iyi gelecektir.

 

KİŞİSEL SINIR İHLALİNE MÜSAADE ETMEYELİM!

Unutmayalım ki… Bedenimiz bizim özel alanımızdır ve KİŞİSEL SINIRLARIMIZ dahilindedir. Ne başkasının sınırını ihlal edelim ne de bizim sınırımızın ihlal edilmesine izin verelim. Karşımızdakine düşüncesizce edeceğimiz birkaç cümlenin, onun hayatında kocaman yaralara yol açabileceğinin farkında olalım. Bu cümleleri tamemen iyi niyetle kuruyor olsak dahi...

Tüm ölçülerdeki tüm bedenlerin SAYGI GÖRMEYİ ve ONURLARININ KORUNMASINI hak ettiğini kendimize hatırlatalım.



Paylaşın:

Shape Shape
Mobil uygulamamızı keşfedin.

Uygulamamızı hemen indirin.

  • Play Store